Sütőben sült lencsefőzelék narancsos-mustáros szalonnával recept

Sütőben sült lencsefőzelék narancsos-mustáros szalonnával
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Némethné Zsuzsa

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
1033

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Mautner Zsófi receptjét kicsit átgondolva készítettem el.

4 személyre

  • 25 dkg lencse
  • 2 db babérlevél
  • 1 db sárgarépa
  • 0.5 fej kisebb zeller
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg füstölt kolozsvári szalonna vagy sonka
  • 8 szem szegfűszeg
  • bors

A sonka mázához:

  • 2 db narancs
  • 1 evőkanál mézes ízesítésű mustár
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • 2 evőkanál almaecet
  • 1 evőkanál barnacukor

Elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük 150 °C-ra.

2. Az előző nap beáztatott lencséről leöntjük a vizet, majd annyi friss vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Egy nagy, öntöttvas lábasban érdemes készíteni, amit be lehet tenni a sütőbe is.

3. A lencséhez tesszük az egész sárgarépát, szárzellert, hagymát, fokhagymagerezdeket, babérlevelet, sózzuk és borsozzuk. A füstölt szalonnát, vagy sonkát megtűzdeljük szegfűszeggel, és a lencsére ültetjük.

4. A lábast fedővel együtt a sütőbe tesszük, és kb. 60 percig sütjük-pároljuk a lencsét és a sonkát.

5. Amikor megpuhult, kiemeljük belőle a sonkát, és megkenjük a narancsos mázzal. Ehhez összekeverjük a narancslekvárt a narancs reszelt héjával és levével, a mustárral és a fokhagymával, valamint az 1 evőkanál barna cukorral. A sütőt a legmagasabb (vagy grill) fokozatra kapcsoljuk, és a sonkát egy alufóliával bélelt tepsiben kb. 15 percig sütjük, amíg a máz rákaramellizálódik. Szeletelés előtt 15 percig pihentetjük.

6. Közben befejezzük a lencsefőzeléket. A babérlevelet, a répát és a zellert eltávolítjuk. A lencse 1/3-át egy szűrőkanállal kivesszük, majd egy kevés főzőlével és a mustárral, ecettel és 3 dekagramm barna cukorral simára pürésítjük. Visszakeverjük a lencse másik részébe, ezzel sűrítjük be.


Sütőben sült lencsefőzelék narancsos-mustáros szalonnával recepthez kapcsolódó receptek

Sütőben sült lencsefőzelék narancsos-mustáros szalonnával

Sütőben sült lencsefőzelék narancsos-mustáros szalonnával

Mautner Zsófi receptjét kicsit átgondolva készítettem el.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Sütőben sült lencsefőzelék narancsos-mustáros szalonnával recepthez

thumb
Némethné Zsuzsa - 2016. március 01. 12345
T:olvasó! A narancslekvárt csak az használjon,akinek van.Szándékosan hagytam ki,mert nem mindenkinek van odahaza.Akinek mégis,az a recept leírása alapján készítse el a mázat.
thumb
Némethné Zsuzsa - 2016. március 01. 12345
Aki szeretné a sárgarépát,és a zellert,vagy szárzellert is turmixolja a főzelékbe,csak jobb íze, és színe lesz tőle.Én úgy is elkészítettem.