Pudingos ökörszem recept
Beküldő: Tündi konyha Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
A napokban egy igen kedvelt, ismert péksüteményt sütöttem ... pudingos ökörszem. Már régóta izgatta a fantáziámat. ;) Leggyakrabban a túrós töltelék variációval lehet találkozni, de van sós változatban is ... végül is mindenki olyan töltelékkel készíti el, amilyennel csak szeretné ...! Én a pihe-puha tészta köröket almalekvárral (saját készítésű), vaníliapudinggal és ribizlivel ízesítettem. Lenyűgözően finom, ezt ki ne hagyjátok ... nálunk óriási sikere volt! Reggelire isteni egy pohár tejjel! :) Mennyei érzés beleharapni ... nah, de lássuk végre én hogyan készítettem el ...
A recept hozzávalói ( személyre)
Tészta hozzávalói:
- 50 dkg liszt
- 2 dl tej (langyos)
- 10 dkg ráma margarin (olvasztott)
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag instant szárított sütőélesztő
- 1 db tojás
- 1 csipet só
Töltelék hozzávalói:
- 1 csomag vanília ízű főzős pudingpor
- 4 dl tej
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- almalekvár
- ribizli
- 1 db tojás a lekenéshez
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés
Elkészítés: (Nekem 25db lett)
1. A liszt közepébe a 1dl langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd hozzáadjuk az olvasztott margarint, a tojást, a cukrot, a sót és a maradék tejet. Jól összedolgozzuk, gyúrjuk, hogy egy lágy tésztát kapjunk. Letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük, kelesztjük.
2. Közben hagyományos módon megfőzzük a pudingot.
3. A megkelt tésztát egy lisztezett, sík felületen átgyúrjuk, és kb. 1cm vastagságúra kinyújtjuk. Egy (7-8 cm-es) szaggatóval kiszaggatjuk. Egy kisebb átmérőjű pohár segítségével a pohár aljával a kiszaggatott tészta közepét lenyomjuk (mélyedéseket készítünk, de legyen pereme is).
4. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kör alakú tésztát, és mindegyiknek a belsejét megkenjük lekvárral, majd kiskanállal rákanalazzuk a pudingot. A pudingba pedig belenyomkodjuk a ribizliszemeket (tetszés szerinti darabot). A tészta széleit lekenjük a felvert tojással.
5. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15-20 percig sütjük.
6. A megsült és kihűlt péksütemény tetejét megszórjuk porcukorral.