Pappardelle padlizsánnal recept

Pappardelle padlizsánnal

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
1903

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a finom csemege a szicíliai Cataniából származik, ahol a padlizsánnal tálalt paradicsomos tésztát „pasta alla Norma”-nak nevezik a város híres szülöttének, Bellininek és a kitűnő zeneszerző Normacímű operájának emlékére.

4 személyre

  • 6 kávéskanál extra szűz olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma vékonyan felszeletelve
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 10 dkg kecskesajt szeletelve apróra vágott petrezselyemzöld vagy összetépett friss bazsalikomlevelek a díszítéshez
  • 2 db konzerv darabolt paradicsom
  • 1 db héjában keresztirányban 3-5 mm-es szeletekre vágva
  • 40 dkg pappardelle (szalagtészta) vagy más széles tojásos tészta
  • 0.25 kávéskanál vagy ízlés szerinti mennyiségű cukor
  • 0.25 kávéskanál szárított szurokfű (oregano) vagy ízlés szerinti mennyiség só és cayenne-i bors

Elkészítés

Forrósítsunk fel egy bordás aljú öntöttvas serpenyőt, és kenjük ki 2 kávéskanál olívaolajjal. A padlizsánszeleteket tegyük a serpenyőbe, és pirítsuk 3-4 percig. Kenjük be a szeleteket újabb 2 kanál olajjal, és fordítsuk meg őket. Süssük még 3-4 percig, amíg megpuhulnak és megbarnulnak. Vegyük le a tűzhelyről, és lazán takarjuk le fóliával, hogy melegen tartsuk.

Amíg a padlizsán sül, forrósítsuk fel a maradék 2 kávéskanál olajat egy vastag fenekű serpenyőben. Tegyük bele a fokhagymát, és pirítsuk 1-2 percig, amíg aranyszínű nem lesz (ne hagyjuk megpirulni vagy megégni). Adjuk hozzá a paradicsomot a levével együtt. Főzzük magas hőfokon 4-5 percig, majd mérsékeljük a hőt, és időnként megkeverve pároljuk még 4-5 percig, amíg sűrű mártást nem kapunk.

Közben főzzük a szalagtésztát lobogó vízben 10-12 percig vagy a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint, „al dente” (ruganyos) állagúra.

Adjuk hozzá a paradicsommártáshoz a paradicsompürét, a cukrot és a szurokfüvet. Ízesítsük sóval és cayenne-i borssal. Tartsuk melegen.

Szűrjük le a tésztát, és óvatosan keverjük össze a mártással. Tálaljuk ki, mellé téve a padlizsánt és a kecskesajtot; díszítsük petrezselyemmel és bazsalikommal.

Tipp:

• Próbáljuk ki a masnitésztát (farfalle) roston sült zöldségekkel és zöldfűszeres pestóval. Tegyünk tepsibe 1 felszeletelt cukkinit, 1 felszeletelt piros vagy sárga húsú paprikát, 1 gerezdekre vágott lilahagymát, 2 nagy, gerezdekre vágott, érett paradicsomot és 12-16 apró csiperkegombát egy tepsibe. Kenjük be a zöldségeket 1 kávéskanál extra szűz olívaolajjal, és grillezzük őket közepes hőfokon, amíg meg nem puhulnak. Közben a pesto mártáshoz turmixgépben keverjünk simára 17 dkg főtt, jól kinyomkodott spenótot 1 gerezd meghámozott fokhagymával, 2 evőkanál extra szűz olívaolajjal és 5 dkg friss bazsalikommal. Ízesítsük egy fél citrom levével és sóval. 40 dkg főtt masnitésztát keverjünk össze a pestóval. Tegyük a roston sült zöldségeket a tetejére, és szórjuk meg 5 dkg frissen reszelt parmezán sajttal.

Miért egészséges?

• A padlizsán kiadós, laktató zöldség, amelynek alacsony az energia és zsírtartalma. Elkészítése roston vagy szárazon sütve egészségesebb, mivel ha zsírban sütjük, igen sok zsiradékot szív magába.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 500 kcal, fehérje 18 g, zsír 12 g (ebből, telített 4 g), szénhidrát 85 g (ebből cukor 10 g), rost 6 g, C-, E-vitamin, réz, vas, A-, B1-, B6-, B12-vitamin, folsav, niacin, kalcium, kálium, szelén, cink


Pappardelle padlizsánnal recepthez kapcsolódó receptek

Pappardelle padlizsánnal

Pappardelle padlizsánnal

Ez a finom csemege a szicíliai Cataniából származik, ahol a padlizsánnal tálalt paradicsomos tésztát „pasta alla Norma”-nak nevezik a város híres szülöttének, Bellininek és a kitűnő zeneszerző Normacímű operájának emlékére.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés