Fahéjas szerelemkalács recept
Beküldő: Andi Nehézség: Elkészítési idő: 120 perc
Megnézték: |
Sok szeretettel minden kalács kedvelőnek.
A recept hozzávalói ( személyre)
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 0.5 kávéskanál só
- 2.5 dl tej
- 2.5 dkg élesztő
- 3 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg margarin
- 1 db egész tojás
Tetejére:
- 1 db kisebb tojás
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és megszórjuk 1 evőkanál cukorral. Hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, amit betakarjuk kevéske liszttel, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, vaníliás cukrot, a margarint, a tojást és alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk és egyenként hüvelykujjnyi vastag rudakká sodorjuk.
A tészták két végét csigaszerűen feltekerjük, majd az alsó részt átvágjuk és a két szálat egymáson háromszor összecsavarjuk, a végét összecsípjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
Letakarva hagyjuk kb. 30 percet kelni, míg a sütő bemelegszik.
A cukrot a fahéjjal összekeverjük, a tojást kicsit felverjük.
A megkelt tésztát lekenjük a tojással és megszórjuk a fahéjas cukorral.
180 fokon alul-felülsütéssel 25 perc alatt megsütjük és rácson hagyjuk kihűlni.