Diós-mogyorós krémes recept

Diós-mogyorós krémes
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Némethné Zsuzsa

Nehézség:

Elkészítési idő:

70 perc

Megnézték:
151

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az interneten számos érdekes süti receptet lehet találni, így fedeztem fel ezt a nagyon finom diós krémes desszertet. A nevét és kicsit a sütit is átvariáltam, mivel a kemény karamellcukros dolgokat mellőzzük. A fogainkat kímélnünk kell már a mi korunkban, nem mintha öreg lennék annyira, de már nem a fiatal korosztályt képviselem. Szóval a tetejét nem krantzos (grillázs) cukorral, hanem őrölt pörkölt mogyoróval szórtam meg, és nagyon jót is tett a sütinek. Büszke is vagyok magamra hogy így összehoztam, pedig nem vagyok cukrász. Igaz dolgoztam 2-3 évet a szakmában, de ez azért más. Nos győződjön meg róla, aki elkészíti, de nem fog csalódni, annyira jó. A krémje csodásan finom.

6 személyre

  • 8 db tojás közepes
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 8 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg őrölt dió (jobb ha pörkölt)
  • 1 db 23 x30 cm -es sütőtepsi
  • zsírpapír, amit méretre vágunk

Karamellkrém:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 dl tejszín 30%-os
  • 5 dkg vaj

Vaníliakrém:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 4 db tojássárgája
  • 1 dl hideg tej
  • 40 g liszt
  • 3 dl tej
  • 20 dkg vaj

Mályvacukor

  • 3 db tojás fehérje
  • 10 dkg kristálycukor
  • csipet só
  • 1 db citrom leve

Elkészítés

A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjét 8 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. Pici sót is tehetünk bele. A tojás sárgákat egyenként egy spatula segítségével körkőrösen hozzáadagoljuk a fehérje habhoz. A lisztet a sütőporral leszitáljuk, és a diót belekeverjük. A száraz anyag következik. Szintén a spatulával óvatosan keverjük a diós lisztet, hogy szép krémes tésztát kapjunk.

Egy 20x30-as tepsit kibélelünk zsírpapírral, és a masszát beleöntjük, majd eligazítjuk. 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. A karamellt elkészítjük úgy, hogy egy edénybe öntjük a cukrot, és hagyjuk karamellizálódni, majd amikor egyenletesen aranybarna, akkor öntjük bele a tejszínt, és simára sűrűsödni fog állandó keverés mellett. A vajat tesszük a végén hozzá. Elkeverjük, és ha elég sűrű, akkor hagyjuk kihűlni. A vanília krémhez a cukorral habosra keverjük a tojássárgákat, adjuk hozzá az aromát, pici sót. Öntsük hozzá az 1 dl tejet, míg a 3 dl tejet forraljuk fel, és azt is keverjük hozzá egy habverővel szép lassan, majd egy edényben forraljunk vizet, és vízgőz felett főzzük kevergetve jó sűrűre. Hagyjuk kihűlni, és akkor a puha vajjal habosítsuk fel egy robotgép segítségével. A kisült diós lapot én ketté vágtam, és így kentem meg a karamell krémmel. Erre kerül a vaníliakrém fele. Majd a piskótát ráhelyezzük a krémre, és bekenjük a maradék sárga krémmel.

Tetejére elkészítjük a 4 tojás fehérjéből a mályvacukrot, amit kristálycukorral, és citromlével gőz felett sűrűre keverünk, hogy állaga fényes, és krémes legyen.

Kicsit hagyjuk hűlni, és csak utána kenjük rá a tojáshabot a krém tetejére. Egyenletesen elkenjük, majd pirított őrölt mogyoróval gazdagon megszórjuk. Behűtjük, majd szeletekre vágjuk.


Diós-mogyorós krémes recepthez kapcsolódó receptek

Diós-mogyorós krémes

Diós-mogyorós krémes

Az interneten számos érdekes süti receptet lehet találni, így fedeztem fel ezt a nagyon finom diós krémes desszertet. A nevét és kicsit a sütit is átvariáltam, mivel a kemény karamellcukros dolgokat mellőzzük. A fogainkat kímélnünk kell…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés