Csőben sült gyökérzöldségek recept

Csőben sült gyökérzöldségek
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

85 perc

Megnézték:
1430

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ebben a falusias egytálételben gyökérzöldségeket sütünk meg kockára vágott Graham-kenyérrel és cheshire sajttal. Laktató fogás, amely különösen jólesik hideg téli napokon. A sütőből kivett tűzálló tálban tálaljuk, friss vegyes zöldsalátával körítve.

4 személyre

  • 2 dl félzsíros tej
  • 0 só és fekete bors
  • 20 dkg sárgarépa vékonyan felkarikázva
  • 1.5 dkg vaj megolvasztva
  • 3 evőkanál metélőhagyma összevágva
  • 40 dkg burgonya meghámozva és vékonyan felszeletelve
  • 4 evőkanál tejföl
  • 25 dkg pasztinák vékonyan felkarikázva
  • 30 dkg zeller vékonyan felszeletelve
  • 0.5 kiskanál szerecsendió frissen reszelve
  • 7.5 dkg friss sajt (natúr krémtúró)
  • 2 vastag szelet Graham-kenyér összesen kb. 8-10 dkg
  • 10 dkg cheshire sajt finomra reszelve

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). Egy lapos tűzálló tálban rétegesen lerakjuk a felszeletelt sárgarépát, pasztinákot, zellert és burgonyát, majd mindegyik réteget meghintjük metélőhagymával, szerecsendióval, sóval és borssal.

Egy tálban összekeverjük a tejet, a friss sajtot meg a tejfölt, és egyenletesen elosztva a zöldségekre öntjük. Alufóliával letakarva addig sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak (kb. 1 óra–1 óra 15 perc).

A kenyérszeleteket fél cm-es kockákra vágjuk, jól összeforgatjuk a felolvasztott vajjal meg a reszelt sajttal, majd a zöldségekre kanalazzuk, és a tetejét elsimítjuk. Visszatesszük az edényt a sütőbe, de az alufóliát levesszük róla. Még 15-20 percig sütjük, hogy a tetején a kenyérkockák ropogós aranysárgára süljenek. Melegen tálaljuk.

Tipp:

• Valamivel jobban érvényesül a hagyma íze, ha metélőhagyma helyett egy csomó újhagymát vagy 1 vékonyan felkarikázott póréhagymát használunk. • A cheshire sajt helyett használhatunk más kemény sajtot, például ementálit is. • Készítsünk rakott édesburgonyát cheddar sajttal. 60 dkg édesburgonyát meghámozunk, vékonyan felszeletelünk, majd egy nagy, lapos tűzálló tálban rétegesen lerakjuk 20 dkg vékonyan felkarikázott zellerszárral és 1 vékonyan felkarikázott vöröshagymával. Mindegyik réteget megszórjuk összevágott friss kakukkfűvel és köménnyel, valamint ízlés szerint sóval és borssal. A tejföl helyett 4 evőkanál félzsíros főzőtejszínt keverünk a friss sajthoz meg a tejhez. A tetejére 8,5 dkg teljes kiőrlésű, friss kenyérmorzsát szórunk, melyet előzőleg összekeverünk 1,5 dkg olvasztott vajjal és 10 dkg reszelt cheddar sajttal.

Miért egészséges?

• A cheshire az egyik legrégibb angol sajt. Növényi színezőanyaggal kezelt narancssárga-pirosas árnyalatban is kapható, amelynek ugyanolyan a tápanyag-összetétele, mint a fehér színűnek. • A gyökérzöldségek olcsó szénhidrát- és rostforrások, mindkét tápanyagból megfelelő mennyiséget tartalmaznak. • A sárgarépa igen gazdag béta-karotinban, amely az A-vitamin előanyaga.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 400 kcal (1668 kJ), fehérje 16 g, zsír 19 g (ebből telített 11 g), szénhidrát 44 g, (ebből cukor 14 g), rost 9 g, A-vitamin, B1-, B6-, C-vitamin, folsav, kalcium, kálium, cink, B2, B12, E, niacin, réz, vas, szelén


Csőben sült gyökérzöldségek recepthez kapcsolódó receptek

Csőben sült gyökérzöldségek

Csőben sült gyökérzöldségek

Ebben a falusias egytálételben gyökérzöldségeket sütünk meg kockára vágott Graham-kenyérrel és cheshire sajttal. Laktató fogás, amely különösen jólesik hideg téli napokon. A sütőből kivett tűzálló tálban tálaljuk, friss vegyes zöldsalátával…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés