Csirkemelles karfiolgratin recept

Csirkemelles karfiolgratin
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
18748

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A csőben sült karfiol Dubarry módra szinte megszólalásig hasonlít ehhez a recepthez, én a Nagymamám után mégis karfiolgratinnak nevezem, a mártását pedig az ízesítése miatt Mornay-nak. Anna unokám kedvence. :)

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A mártáshoz:

  • 0.75 kg karfiol rózsa
  • 10 dkg vaj (5+5)
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dl forró tej
  • 1 dl tejszín
  • 2 db tojássárgája
  • 2 csipet só
  • 1 csipet őrölt fehérbors
  • 0.5 mokkáskanál szerecsendió reszelék
  • 1 teáskanál édes mustár
  • 3 dkg trappista sajt reszelve
  • 3 dkg parmezán sajt reszelve

A húshoz:

  • 4 fél csibemell
  • kevés liszt
  • szárnyas fűszersó
  • 3 ek olaj
  • ½ dl száraz fehérbor
  • 3 szelet kockázott bacon

Elkészítés

A karfiolt 5 percig, ízesített forró vízben főzzük, leszűrjük, a levéből ½ decit félreteszünk. A lisztből 5 dkg felforrósított vajon fehér rántást készítünk, felöntjük a forró tejjel, simára keverjük, hozzáöntjük a tejszínt. Sózzuk, fehérborssal, szerecsendióval és kevés mustárral ízesítjük, bársonyossá keverjük a maradék vajjal, lehűtjük, majd hozzáadjuk a nyers tojássárgájákat és az összes reszelt sajtot.

Lapjában egyszer félbevágjuk és gyengén kiverjük a melle szeleteket. Fűszerezett lisztbe forgatjuk, kevés forró olajon 1-1 percig elősütjük. A visszamaradt szaftot fehérborral és kevés főzőlével hígítjuk, majd közepes méretű sütőtálba öntjük. Két rétegben ráigazítjuk a hússzeleteket, bevonjuk a Mornay mártással, megszórjuk szalonnakockával, forró sütőben 15-20 percig pirulásig sütjük.

Nem kíván külön köretet, ám ha nagyétkű a család, vajon párolt aranyköles vagy rizs készülhet mellé.

Jó étvágyat kívánok!

Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta


Csirkemelles karfiolgratin recepthez kapcsolódó receptek

Csirkemelles karfiolgratin

Csirkemelles karfiolgratin

A csőben sült karfiol Dubarry módra szinte megszólalásig hasonlít ehhez a recepthez, én a Nagymamám után mégis karfiolgratinnak nevezem, a mártását pedig az ízesítése miatt Mornay-nak. Anna unokám kedvence. :)

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés