Csirkemelles karfiolgratin recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 50 perc
Megnézték: |
A csőben sült karfiol Dubarry módra szinte megszólalásig hasonlít ehhez a recepthez, én a Nagymamám után mégis karfiolgratinnak nevezem, a mártását pedig az ízesítése miatt Mornay-nak. Anna unokám kedvence. :)
A recept hozzávalói ( személyre)
A mártáshoz:
- 0.75 kg karfiol rózsa
- 10 dkg vaj (5+5)
- 2 evőkanál liszt
- 5 dl forró tej
- 1 dl tejszín
- 2 db tojássárgája
- 2 csipet só
- 1 csipet őrölt fehérbors
- 0.5 mokkáskanál szerecsendió reszelék
- 1 teáskanál édes mustár
- 3 dkg trappista sajt reszelve
- 3 dkg parmezán sajt reszelve
A húshoz:
- 4 fél csibemell
- kevés liszt
- szárnyas fűszersó
- 3 ek olaj
- ½ dl száraz fehérbor
- 3 szelet kockázott bacon
Elkészítés
A karfiolt 5 percig, ízesített forró vízben főzzük, leszűrjük, a levéből ½ decit félreteszünk. A lisztből 5 dkg felforrósított vajon fehér rántást készítünk, felöntjük a forró tejjel, simára keverjük, hozzáöntjük a tejszínt. Sózzuk, fehérborssal, szerecsendióval és kevés mustárral ízesítjük, bársonyossá keverjük a maradék vajjal, lehűtjük, majd hozzáadjuk a nyers tojássárgájákat és az összes reszelt sajtot.
Lapjában egyszer félbevágjuk és gyengén kiverjük a melle szeleteket. Fűszerezett lisztbe forgatjuk, kevés forró olajon 1-1 percig elősütjük. A visszamaradt szaftot fehérborral és kevés főzőlével hígítjuk, majd közepes méretű sütőtálba öntjük. Két rétegben ráigazítjuk a hússzeleteket, bevonjuk a Mornay mártással, megszórjuk szalonnakockával, forró sütőben 15-20 percig pirulásig sütjük.
Nem kíván külön köretet, ám ha nagyétkű a család, vajon párolt aranyköles vagy rizs készülhet mellé.
Jó étvágyat kívánok!
Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta