Citromos fügelekvár

Citromos fügelekvár

Az igazán érett fügéből fűszerekkel, és citrommal megbolondítva finom lekvárt főzhetünk.

4 személyre

  • 2.5 kg füge (jó érett)
  • 1.5 kg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 db citrom leve és reszelt héja
  • 2 teáskanál gyömbér (őrölt)
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A fügét daraboljuk fel, majd adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját, a gyömbért és az őrölt fahajat. Ezután keverjük alaposan össze, és hagyjuk legalább egy órát állni. (közben többször keverjük át, hogy a cukor mindenhol átjárja)

Tegyük fel főni, majd kisebb lángon, állandó kevergetés mellett kb. egy óra alatt főzzük lekvár sűrűségűre. (közben ízlés szerint botmixerrel pépesíthetjük)

Amikor kellően besűrűsödött, merjük bele az előzőleg kimosott, és sterilizált üvegekbe. (az üvegek tetejét lezárhatjuk csavaros tetővel, vagy celofán papírral) Ezután tegyük száraz dunsztba és úgy hagyjuk teljesen kihűlni.

Az elkészült lekvárt felhasználhatjuk süteményekhez, palacsintába, de úgy magában elkanalazgatva is nagyon finom.