Almaboros sertésragu káposztával recept

Almaboros sertésragu káposztával

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

130 perc

Megnézték:
1487

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Hűvös őszi napokon, amikor a legfinomabb az alma és a káposzta, különösen jólesik ez a hosszú ideig párolt, laktató ragu. Kipróbálhatunk több almafajtát: a Cox borízű, a Granny Smith fanyarkás és pikáns, a Golden szaftos és édes. Az ízletes ragut főtt tészta helyett kuszkusszal is tálalhatjuk.
6 személyre

  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • só és fekete bors
  • 2 db babérlevél
  • 2 db vöröshagyma összevágva
  • 2 evőkanál petrezselyemzöld apróra vágva
  • 1 db sárgarépa felkockázva
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 50 dkg sovány sertéslapocka felkockázva
  • 2 evőkanál mazsola
  • 5 dl almabor
  • 2.5 dl hús- vagy csirkealaplé
  • 1 csipetnyi őrölt fahéj
  • 1 csipetnyi őrölt szegfűbors
  • 0.5 fej vörös káposzta kis darabokra vágva
  • 12 aszalt szilva kimagozva
  • 2 db alma meghámozva, magháza eltávolítva, kockákra vágva
  • 0.25 kiskanál friss kakukkfű (ízlés szerint)
  • 45 dkg kagylótészta (orecchiette vagy conchiglie)

Elkészítés

Egy vastag fenekű lábasban felhevítjük az olajat, beletesszük a feldarabolt sertéshúst, és addig pirítjuk, amíg barnulni kezd. Hozzáadjuk a vöröshagymát, és időnként megkeverve enyhén megpirítjuk.

Beletesszük az almát, a sárgarépát, a mazsolát, az alaplét, az almabort, a babérlevelet, a kakukkfüvet, a fahéjat meg a szegfűborsot. Felforraljuk, majd alacsony hőfokon, fedő alatt 1 órán keresztül csendesen főzzük.

Belekeverjük az aszalt szilvát és a vörös káposztát, majd lefedjük. Tovább főzzük alacsony hőfokon 1 óra hosszat, illetve addig, amíg a hús megpuhul.

Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és lefedve, csendesen tovább főzzük, amíg elkészítjük a tésztát.

A tésztát lobogó vízben 10-12 perc alatt vagy a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint haraphatóra („al dente”) főzzük.

Leszűrjük, és elosztjuk hat levesestányérba. Rámerjük az almaboros sertésragut. A tetejére petrezselymet szórunk, és tálaljuk.

Tipp:

• Káposztás céklaleveshez az alaplé mennyiségét 1 literre növeljük. A káposztával együtt hozzáadunk még 3-4 reszelt, főtt céklát, 1 evőkanálnyi cukrot és 1 citrom levét. Ellenőrizzük, hogy az édes és a savanyú íz aránya megfelelő legyen. A levest a mély tányérokba szedett kagylótésztára merjük. A tetejére egy púpozott kanálnyi zsírszegény joghurtot és egy csipetnyi kaprot teszünk.

Miért egészséges?

• Az elmúlt húsz évben a sertéstenyésztésben egyre inkább tért hódítanak az olyan fajták, amelyeknek kevésbé zsíros a húsuk, és nagyobb bennük a hasznos, többszörösen telítetlen zsírsavak aránya. A sovány sertéshús átlagos zsírtartalma 3,5 százalék, vagyis nagyjából azonos a bőr nélküli csirkemellével. • A sertéshús megfelelő cinkforrás, és hasznos mennyiségű vasat, valamint B-vitaminokat is találunk benne, főként B1-, B6-, B12-vitamint és niacint. • Az aszalt szilva hasznos mennyiségű káliumot, vasat és B6-vitamint tartalmaz. Megfelelő mennyiségű élelmi rost is van benne, ugyanakkor a rosttartalmától független hashajtó hatással bír, ezért kiválóan használható székrekedés esetén.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 525 kcal (2189 kJ), fehérje 28 g, zsír 9 g (ebből telített 2,5 g), szénhidrát 80 g, (ebből cukor 24 g), rost 5,5 g, B1-, B12-vitamin, niacin, réz, vas, kálium, szelén, B2-, B6-vitamin, cink


Almaboros sertésragu káposztával

Almaboros sertésragu káposztával

Hűvös őszi napokon, amikor a legfinomabb az alma és a káposzta, különösen jólesik ez a hosszú ideig párolt, laktató ragu. Kipróbálhatunk több almafajtát: a Cox borízű, a Granny Smith fanyarkás és pikáns, a Golden szaftos és édes. Az…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés